Oedeemtherapie

Oedeemtherapie
Manuele lymfedrainage

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage; het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden.

Om dit resultaat vast te houden wordt er zo nodig gezwachteld of getapet . Wanneer het oedeem constant is wordt de zwachtel vervangen en een therapeutisch elastische kous aangemeten.

Hierin onderscheiden we de initiële fase gedurende de eerste 3 maanden. Waarbij een combinatie van onderstaande therapieën wordt ingezet. In de deze fase komt de patiënt 2 tot 3 keer per week naar de praktijk en zal thuis met de meegegeven leefregels aan de slag gaan.

Bij chronisch oedeem gaat de behandeling over naar de onderhoudsfase. In deze fase ligt de nadruk op het stabiel houden van het oedeem. Dit wordt bereikt door het dragen van compressiehulpmiddelen en zelfmanagement.

Afhankelijk van de ernst en het verloop van het oedeem kan het nodig zijn om ook nog therapie in te zetten om het oedeem stabiel te houden. Daarbij blijven behandelingen uit de initiële fase ingezet worden om het zelfmanagement te ondersteunen.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage bestaat uit een speciale massagetechniek waarbij het fijne netwerk van de lymfevaten wordt geactiveerd. Onze huidtherapeuten gebruiken hier speciale handgrepen voor, de zogenoemde oedeem- en fibrosegrepen. Hierdoor wordt het overtollige vocht door het weefsel verplaatst naar een gebied waar het beter in het lichaam opgenomen kan worden. Doormiddel van fibrosegrepen wordt het verharde weefsel/ophoping van eiwitten( fibrose) soepeler zodat het vocht weer makkelijker kan doorstromen.

Littekenbehandeling

Verstoring van het lymfestelsel – de oorzaak van lymfoedeem – komt vaak voor na een operatieve ingreep. De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een littekenmassage helpt. Siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.

Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie)

IPC- therapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt. Wanneer er sprake is van indicatie door de specialist kan er door ons een aanvraagprocedure opgestart worden om vergoeding voor een compressieapparaat voor thuis gebruik vergoed te krijgen.

Ambulante compressietherapie

Compressie therapie heeft als doel de oedeemafname te handhaven. Welke vorm van compressietherapie wordt in gezet is afhankelijk van het soort oedeem, conditie van de patiënt en de behandelingsfase. Doormiddel van de compressie vernauwen de aderen zich en kunnen de (defecte) kleppen sluiten. Door vervolgens de benen of armen te bewegen wordt door de kuit- of armspieren het bloed richting het hart gepompt waardoor het lymfevocht door de toegenomen circulatie makkelijker wordt afgevoerd.

Ambulante compressietherapie bestaat uit; zwachtelen met verband of klittenbandsysteem, en uiteindelijk een therapeutisch elastische kous (TEK).

Zwachtelen met verband

Wanneer er kortdurig gezwachteld wordt, maken wij veelal gebruik van een korte/rek zwachtel. Hier is een voorschrift van de art/specialist noodzakelijk.

Klittenbandsysteem

Bij 2Care4Skin zijn wij gespecialiseerd in het aanmeten van zwachtelsystemen. Deze bestaan uit korte-rek verbanden, welke doormiddel van een klittenbandsysteem gemakkelijk zijn aan te brengen en bij te stellen. Dit zwachtelsysteem wordt veelal ingezet wanneer langdurige compressie noodzakelijk is, maar ook om het zelfmanagement te stimuleren. Ook hier is een voorschrift van de art/specialist noodzakelijk.

TEK

Op het moment dat het oedeem stabiel is en er geen oedeemafname meer kan worden bereikt wordt er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten. Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten van zowel rondbrei -als vlakbrei kousen, welke leverbaar zijn in diverse materialen en drukklassen.

Lymftaping

taping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp of het gelaat, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

Om de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten te stimuleren leggen wij u tijdens de behandelingen specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen. Dit zal regelmatig terugkeren tijdens de behandeling.

Huidverzorging en wondzorg

Bij oedeem is het van groot belang om er een goede huidhygiëne op na te houden. Dit is vooral belangrijk omdat er bij wondjes huidinfectie ( wondroos) kan ontstaan. Na bestraling is de huid vaak kwetsbaar en in combinatie met oedeem kunnen hierdoor wonden ontstaan. Onze huidtherapeuten zijn opgeleid om passende wondverzorging te bieden.

Zelfmanagement

Tijdens de initiële behandelfase geeft de huidtherapeut ook veel aandacht aan leefregels voor thuis. Zo kunnen zelfmassage, lymftaping en zwachtelen aangeleerd worden aan patiënt of partner. Ook worden het belang van huidverzorging en bewegingsoefeningen benadrukt.

 

Related Articles