Huidklachten: Acne

acne vulgaris
acne vulgaris

Acne is één van de meest bekende huidklachten. Het is een aandoening van de talgklierfollikel. Veelvoorkomende plaatsen voor acne zijn het gelaat, de borst en de rug. Dit komt omdat hier zich de meeste talgklieren bevinden. 
Acne openbaart zich meestal in de puberteit de leeftijd waarop juist uiterlijk meer een rol gaat spelen.

Tijdige aanpak door behandeling van een huidtherapeut kan acne verlichten en littekens voorkomen. Het is een misverstand dat acne zich alleen beperkt tot deze doelgroep. Onze ervaring leert dat zowel mannen als vrouwen ook na hun 25ste levensjaar last kunnen hebben van acne.

Ontstaan van acne:

In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgproductie wordt gestimuleerd door de androgene hormonen. Een verhoogde talgproductie en een versnelde verhoorning in de talgklier zorgen voor het ontstaan van een talgprop. Dit wordt ook wel een comedo of mee-eter genoemd.

Er zijn verschillende soorten comedonen:

  • Zwarte comedonen, ook wel black-heads genoemd. Dit zijn open talgbultjes in een verwijde porie. Het zwarte puntje bovenop ontstaat door contact met zuurstof.
  • Witte comedonen, ook wel white-heads genoemd. Dit zijn gesloten talgbultjes en ze liggen ‘onderhuids’.

Door oplopende druk in de comedo scheurt de talgklierwand en komt talg en keratine in de omliggende huid terecht. Hierdoor ontstaat een ontsteking oftewel een puist. De bacterie P. Acnes die zich in de talgklier bevindt, geeft ontstekingsstoffen af, waardoor er zwelling en roodheid ontstaat. Enzymen maken vrije vetzuren aan en zorgen ervoor dat de talgklierwand beschadigd.
Als een comedo gaat ontsteken, spreek je van een puist. Soms kan een puist zo groot als een bult (nodi) worden. Deze liggen diep en zijn gevuld met talg en pus. Soms kunnen deze bulten samenvloeien tot grotere gebieden of ingekapseld worden in bindweefsel (cysten).

Meestal ligt een dieptereiniging aan de basis van elke behandeling.(Tijdens de dieptereiniging worden puisten en andere onzuiverheden met een steriel naaldje aangeprikt, waarna ze manueel worden geledigd. Het doel van deze behandeling is het ledigen van de comedonen, zodat ontstekingen worden voorkomen)

Zodra de huid weer in balans is, kun je bij 2Care4Skin terecht voor huidverbeteringsbehandelingen.

Met behandelingen zoals, chemische peelings, microneedling en fractional laser kunnen we o.a. acnelittekens, grove poriën en de roodheid na een puistje behandelen.

Related Articles