Littekentherapie

litteken behandeling
littekentherapie

Na een diepe beschadiging van de huid wordt vaak een litteken gevormd.

Als de huid oppervlakkig(bovenste huidlaag) beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid (een laag dieper) bij het letsel betrokken is zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel). 

Littekenbehandeling is afhankelijk van de oorzaak van het litteken en de klachten hierbij horend.

De huidtherapeuten van 2care4skin zijn gespecialiseerd in verschillende technieken voor het behandelen van diverse littekens. Samen met u wordt gekeken welke behandeling of combinatie van behandelingen het meest geschikt is.

Littekenmassage

Doormiddel van verschillende massagetechnieken kan de huidtherapeut het litteken versoepelen en eventuele bewegingsbeperkingen verminderen of opheffen, daarnaast kan de kleur van het litteken hierdoor verbeteren.

Siliconenpleister

In de praktijk wordt het meest gebruik gemaakt van de siliconenpleister. Deze zorgt voor een zuurstof doorlatende laag op het litteken waardoor de vochtbalans hersteld kan worden. Daarnaast worden ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid verminderd, en wordt het litteken vlakker.

Microneedling

Bij een microneedling behandeling wordt gebruik gemaakt van een pen met meerdere minuscule naaldjes. Deze vibreren over de huid en maken op deze manier een gecontroleerde verwonding, waardoor het natuurlijk herstelproces van de huid wordt geactiveerd.

Lymfetape

Door het gebruik van lymfetape wordt de huid rondom het litteken als het ware wat ‘’gelift’’. Hierdoor wordt de bloedcirculatie en de lymfedoorstroom gestimuleerd. Vaak wordt lymfetape ingezet in combinatie met littekenmassage.

Camouflagetherapie

Wanneer een litteken is uitbehandeld en geen verbetering meer haalbaar is, maar toch kleurverschil blijft ontstaan, kan er gekozen worden voor medische camouflage. Samen met de huidtherapeut wordt er gezocht naar de kleur welke het mooist aansluit met de huid rondom het litteken.

Related Articles