Dermatografie

Dermatografie
medische tatoeage

Dermatografie is het aanbrengen van een medische tatoeage.

Dit kan een tepeltatoeage, wenkbrauw tatoeage of een tatoeage van de liplijn zijn. Bij dermatografie wordt er inkt in de huid aangebracht. De inkt wordt met steriele naalden door de huid heen in het weefsel gebracht en blijft achter onder de huid. De inkt die gebruikt wordt, is organische inkt ofwel inkt op natuurlijke basis.

Organische inkten zijn gemakkelijk af te breken door het eigen lichaam. Na het inbrengen van de inkt zal het afweersysteem in het lichaam een afweer reactie in gang zetten. De inkt die wordt ingebracht is “niet lichaamseigen”. Het lichaam herkent de stof niet als eigen stof, waardoor het mogelijk is dat de ingebrachte inkt deels of zelfs volledig afgebroken wordt. De inktkleur zal daardoor vervagen.

Soms vervaagt de inkt zo ernstig dat de eerder ingebrachte inkt na een tijd bijna niet meer zichtbaar is. Het kan dus zijn dat na een tijd opnieuw inkt moet worden ingebracht. Het is vooraf onvoorspelbaar of de inkt snel of langzaam afgebroken wordt, dit is per persoon verschillend.

Werkwijze dermatografie

Dermatografie start met een intake gesprek. Hierbij worden relevante medische gegevens gevraagd en wordt uitgelegd hoe de behandeling wordt uitgevoerd. Na het intakegesprek zal meteen en kleurtest worden uitgevoerd. Verschillende kleuren inkt worden aangebracht om de juiste kleur te bepalen. Daarnaast kan na de kleurtest worden beoordeeld of het lichaam de inkt zelf afbreekt en of er achteraf geen allergische reactie optreedt.

Tijdens de volgende behandeling wordt de inkt aangebracht in de juiste contouren van de tatoeage. Daarna zijn er nog één á twee behandelingen nodig om de tatoeage in de gewenste kleur en vorm te krijgen.

In de meeste gevallen zijn er totaal drie à vier behandelingen om het gewenste resultaat te behalen. Er wordt met een tussentijd van zes weken behandeld, zodat goed bepaald kan worden of de inkt deels of helemaal afgebroken wordt door het eigen lichaam.  

Related Articles